Ethernet Switching
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
Highlighted
Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

EX2200 Virtual Chassis - Now supported

I seem to recall reading a post not too long ago asking about whether Virtual Chassis was available on the EX2200.

 

As you may have noticed, Junos 12.2 has just been released and with it, it adds virtual chassis for the EX2200 for up to 4 switches (Along with other key features of course).

 

If anyone wants this feature, they can read about it here: 

http://www.juniper.net/techpubs/en_US/junos12.2/topics/concept/virtual-chassis-ex4200-overview.html

 

Or you can find the release notes here:

 

http://www.juniper.net/techpubs/en_US/junos12.2/information-products/topic-collections/release-notes...

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Further to my last post, here is a screen shot where I am configuring the VCP on a EX2200.

 

Obviously, there are no inbuilt VCP, so you need to dedicate a switchport as a VCP.  As you can see, you cannot just use any port, you must use an SFP based port.

 

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Contributor
Posts: 18
Registered: ‎09-07-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

[ Edited ]

So what's the deal with EX2200 (maybe) requiring a license? When we tried to put a "virtual-chassis" stanza in the configuration, the commit complained about missing licenses, and sure enough the EX license page for 12.2,

 

http://www.juniper.net/techpubs/en_US/junos12.2/topics/concept/ex-series-software-licenses-overview....

 

Says that EX2200 need a license for "Virtual Chassis Lite." And what is Virtual Chassis Lite? Can't find that name anywhere else.

 

That all said, you can run a VC without anything in the actual configuration file. Our pair of EX2200s seem to be humming along fine in a VC with no license, no virtual-chassis config,

 

--- JUNOS 12.2R1.8 built 2012-08-25 01:01:34 UTC
{master:0}
cosx@vc-untrust> show virtual-chassis 

Virtual Chassis ID: cede.dead.beef
Virtual Chassis Mode: Enabled
                                           Mstr           Mixed Neighbor List
Member ID  Status   Serial No    Model     prio  Role      Mode ID  Interface
0 (FPC 0)  Prsnt    CW02110XXXXX ex2200-24t-4g 128 Master*   NA  1  vcp-255/1/0
1 (FPC 1)  Prsnt    CW02110YYYYY ex2200-24t-4g 128 Backup    NA  0  vcp-255/1/0

Member ID for next new member: 2 (FPC 2)

 

Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hi Cosx

 

In a VC with EX2200 switches, you can have a maximum of 4 switches in the VC, whereas with the EX3300, 4200 etc, you can have 10.  This is what they would mean by 'lite'.  It's not a full blown VC.

 

With reference to the license.  What will happen is, your log will be filled with messages stating you don't have a license.  If your switches were connected to a syslog server, then it would become a nuisance and could also slow your switch down. This is the same when running PIM or OSPF on the EX2200 without a license.

 

Hope this helps.

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Contributor
Posts: 17
Registered: ‎07-26-2012
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hi,

 

Good news except the licence for this feature....
What about the EX2200-C, does it support VC lite on the combo uplink port ? RJ45 or SFP ?

 

Thanks in advance

 

 

Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Absolutely, the EX2200-C supports VC too and in addition can be interconnected with either other EX2200-C and/or with EX2200.  Connectivity is via the uplink ports only, but that can be either via RJ45 or Fibre SFP.

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

In case you'd like to have a read, here's a link with a little more information:  

 

http://www.juniper.net/techpubs/en_US/release-independent/junos/topics/concept/ex2200-virtual-chassi...

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Contributor
Posts: 11
Registered: ‎06-06-2012
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hi,

 

I have just configured VC in EX2200. While commiting it said license error but still the commit completes successfully and VC is in effect. There is now two different alarm related to licencing. Does VC in EX2200 require license?? If yes what is the cost for it and where can I make a purchase??

 

Thank You

Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hi there,

 

To stop the alarms you would need to purchase the Enhanced Feature License (EFL) for your switches.  As there are 3 sizes of EX2200, 12 port, 24 port and 48 port, you would select the corresponding part number.  These are:

 

EX-12-EFL

EX-24-EFL

EX-48-EFL

 

To purchase these, you would need to go through your local reseller or google the part number and select a supplier local to you.  Price varies between regions, but as an example, here is the 24 port version from a reseller based in Florida, USA:

 

http://www.vology.com/shop/juniper-ex-24-efl-26830

 

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
New User
Posts: 1
Registered: ‎11-06-2012
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hello,

 

How many licenses would i need to form a VC array?

One license per switch or one per VC?

Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hello there, 

 

Welcome to the forums.

 

You will need 1 license per switch.

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Contributor
Posts: 11
Registered: ‎06-06-2012
0 Kudos

EX2200 VC license

Hi

 

I have  configured VC in EX2200 switches. All went good except license. The VC is working without a license. Can you tell me the cost for license for VC per switch. And can I just roll on without purchasing the license? Can I do LAG between multiple switch without VC with regular TRUNK links?? 

 

Thank You

Contributor
Posts: 57
Registered: ‎11-09-2009
0 Kudos

Re: EX2200 VC license

List price for the license is $2000 for a 24 ports switch and $3000 for a 48 ports switch

Visitor
Posts: 6
Registered: ‎12-22-2011
0 Kudos

Re: EX2200 VC license


yemgi wrote:

List price for the license is $2000 for a 24 ports switch and $3000 for a 48 ports switch


Nice, the license to enable Virtual Chassis will cost you more than the switch itself !

 

Could someone tell me why someone would buy EX2200 + EFL to get virtual chassis, making the combination more expensive than an EX3300 with virtual chassis  included (in addition to 4x 10GB/s SFPand higher specs?

 

Distinguished Expert
Posts: 2,408
Registered: ‎01-29-2008
0 Kudos

Re: EX2200 VC license

Editorial comment - cause this way every EX product supports VC (IE a marketing issue) - IMHO only

Kevin Barker
JNCIP-SEC
JNCIS-ENT, FWV, SSL, WLAN
JNCIA-ER, EX, IDP, UAC, WX
Juniper Networks Certified Instructor
Juniper Networks Ambassador

Juniper Elite Reseller
J-Partner Service Specialist - Implementation

If this worked for you please flag my post as an "Accepted Solution" so others can benefit. A kudo would be cool if you think I earned it.
Visitor
Posts: 2
Registered: ‎12-21-2012

Re: EX2200 VC license

you can't do it while using copper SFP's.

 

the chassis won't form...

 

I searched this up on juniper website and it states that copper is not supported, only fiber is.

 

replaced the copper SFP with fiber and the chassis formed perfectly.

Visitor
Posts: 8
Registered: ‎09-30-2012
0 Kudos

Re: EX2200 VC license

Is it much better than simple LACP across the switches? I have about 10 VLAN's configured and 5 ESXI hosts with 8 NIC's each

Trusted Contributor
Posts: 169
Registered: ‎04-23-2011
0 Kudos

Re: EX2200 VC license

If you are running LACP across switches, then you have multiple switches and are running STP of some sort. 

 

Virtual Chassis would make several switches appear as one.  This would make it easier to manage, easlier to upgrade and no spanning tree would be running.

 

LACP, however, can have 8 active links interconnecting each switch, meaning the bandwidth between each switch is higher.

 

So, the question you need to be asking is, will you need higher bandwidth or better managability.

Martin Brown
Juniper Ambassador
Network Security Engineer
JNCIA-Junos, JNCIS-ENT
CCNA Wireless, CCNP, CCNP Security, CCDA
HE IPv6 Sage, IPv6 Forum Gold Engineer
MCSE
Visitor
Posts: 2
Registered: ‎03-04-2013
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Only one license in the virtual chassis is enough to stop the license alarm.

New User
Posts: 3
Registered: ‎04-25-2013
0 Kudos

Re: EX2200 Virtual Chassis - Now supported

Hi,

 

this week I made 3 x VC's with 2 times EX2200-48 POE.

Sw: 12.3R2.5

 

I could perfeclty make a VC. The strange thing is, the switch is not complaining about needing a license?

 

root@SW> show virtual-chassis

Virtual Chassis ID: 5606.2daf.18b6
Virtual Chassis Mode: Enabled
Mstr Mixed Neighbor List
Member ID Status Serial No Model prio Role Mode ID Interface
0 (FPC 0) Prsnt CT0212466721 ex2200-48p-4g 255 Master* NA 1 vcp-255/1/2
1 (FPC 1) Prsnt CT0212466668 ex2200-48p-4g 255 Backup NA 0 vcp-255/1/3

Member ID for next new member: 2 (FPC 2)

 

root@SW> show system license
License usage: none

Licenses installed: none

 

Also there are no messages in the logging...

 

So I'm wondering, why would I install a license, when the switch is not asking for one?