Ethernet Switching
Highlighted
Ethernet Switching

There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 06:44 AM

Hi Everyone 

 

We have two (EX-4300- 48 T) switches configured in virtual chassis . I am keep getting this alarm in the logs . 

"

chassisd[1674]: fan_mojito_speed_check fan speed failure
alarmd[1669]: Alarm set: FAN JAVA color=RED, class=CHASSIS, reason=FPC 1 Fan 2 not spinning
craftd[1668]: Major alarm set, FPC 1 Fan 2 not spinning
alarmd[1669]: Alarm cleared: FAN JAVA color=RED, class=CHASSIS, reason=FPC 1 Fan 2 not spinning
craftd[1668]: Major alarm cleared, FPC 1 Fan 2 not spinning ". 

 

but when i run this below mentioned command . i am not seeing the fan 2 .  Is this fan 2 is bulit in the management board of the switches ? why i am able to see it in the below mentioned output . Kindly help how i can resolve it ?. 

Thanks 

 

 

"

show chassis environment | match Fan
Fans FPC 0 Fan 0 OK Spinning at normal speed
FPC 0 Fan 0 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 0 Fan 1 OK Spinning at normal speed
FPC 0 Fan 1 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 1 Fan 0 OK Spinning at normal speed
FPC 1 Fan 0 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 1 Fan 1 OK Spinning at normal speed
FPC 1 Fan 1 Airflow OK Airflow Out (AFO)

"

 

7 REPLIES 7
Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 07:58 AM

didn't find much about fan 2. Seems misleading log as there's only fan0 and fan1. Most cases ended up with chassis replacement.

I suggest to open jtac case 


@jsnow_0445 wrote:

Hi Everyone 

 

We have two (EX-4300- 48 T) switches configured in virtual chassis . I am keep getting this alarm in the logs . 

"

chassisd[1674]: fan_mojito_speed_check fan speed failure
alarmd[1669]: Alarm set: FAN JAVA color=RED, class=CHASSIS, reason=FPC 1 Fan 2 not spinning
craftd[1668]: Major alarm set, FPC 1 Fan 2 not spinning
alarmd[1669]: Alarm cleared: FAN JAVA color=RED, class=CHASSIS, reason=FPC 1 Fan 2 not spinning
craftd[1668]: Major alarm cleared, FPC 1 Fan 2 not spinning ". 

 

but when i run this below mentioned command . i am not seeing the fan 2 .  Is this fan 2 is bulit in the management board of the switches ? why i am able to see it in the below mentioned output . Kindly help how i can resolve it ?. 

Thanks 

 

 

"

show chassis environment | match Fan
Fans FPC 0 Fan 0 OK Spinning at normal speed
FPC 0 Fan 0 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 0 Fan 1 OK Spinning at normal speed
FPC 0 Fan 1 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 1 Fan 0 OK Spinning at normal speed
FPC 1 Fan 0 Airflow OK Airflow Out (AFO)
FPC 1 Fan 1 OK Spinning at normal speed
FPC 1 Fan 1 Airflow OK Airflow Out (AFO)

"

 


 


Mengzhe Hu
JNCIE x 3 (SP DC ENT)
Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 07:58 AM

Hi,

EX4300-48T is shipped with only 2 Fantrays.

Could you paste the output of show chassis hardware ?

 

Regards

Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 08:13 AM

Please find below mentioned outputs : 

 

 

show chassis hardware :

 

Hardware inventory:
Item Version Part number Serial number Description
Chassis xxxx Virtual Chassis
Routing Engine 0 REV 30 650-044931 xxxx EX4300-48T
Routing Engine 1 REV 30 650-044931 xxxx EX4300-48T
FPC 0 REV 30 650-044931 xxxx EX4300-48T
CPU BUILTIN BUILTIN FPC CPU
PIC 0 REV 30 BUILTIN BUILTIN 48x 10/100/1000 Base-T
PIC 1 REV 30 BUILTIN BUILTIN 4x 40GE QSFP+
Xcvr 0 REV 01 740-038624 xxxx-1 QSFP+-40G-CU1M
Xcvr 1 REV 01 740-038624 xxxx-1 QSFP+-40G-CU1M
PIC 2 REV 02 611-063980 xxxx 4x 1G/10G SFP/SFP+
Xcvr 0 REV 01 740-021308 xxxx SFP+-10G-SR
Power Supply 0 REV 02 740-046873 xxxx JPSU-350-AC-AFO-A
Power Supply 1 REV 02 740-046873 xxxx JPSU-350-AC-AFO-A
Fan Tray 0 Fan Module, Airflow Out (AFO)
Fan Tray 1 Fan Module, Airflow Out (AFO)
FPC 1 REV 30 650-044931 xxxx EX4300-48T
CPU BUILTIN BUILTIN FPC CPU
PIC 0 REV 30 BUILTIN BUILTIN 48x 10/100/1000 Base-T
PIC 1 REV 30 BUILTIN BUILTIN 4x 40GE QSFP+
Xcvr 0 REV 01 740-038624 xxxx-2 QSFP+-40G-CU1M
Xcvr 1 REV 01 740-038624 xxxx-2 QSFP+-40G-CU1M
PIC 2 REV 02 611-063980 xxxx 4x 1G/10G SFP/SFP+
Xcvr 0 REV 01 740-021308 xxxx SFP+-10G-SR
Power Supply 0 REV 02 740-046873 xxxx JPSU-350-AC-AFO-A
Power Supply 1 REV 02 740-046873 xxxx JPSU-350-AC-AFO-A
Fan Tray 0 Fan Module, Airflow Out (AFO)
Fan Tray 1 Fan Module, Airflow Out (AFO)

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

show version :


fpc0:
--------------------------------------------------------------------------

Model: ex4300-48t
JUNOS EX Software Suite [13.2X51-D35.3]
JUNOS FIPS mode utilities [13.2X51-D35.3]
JUNOS Online Documentation [13.2X51-D35.3]
JUNOS EX 4300 Software Suite [13.2X51-D35.3]
JUNOS Web Management [13.2X51-D35.3]
JUNOS py-base-powerpc [13.2X51-D35.3]

fpc1:
--------------------------------------------------------------------------

Model: ex4300-48t
JUNOS EX Software Suite [13.2X51-D35.3]
JUNOS FIPS mode utilities [13.2X51-D35.3]
JUNOS Online Documentation [13.2X51-D35.3]
JUNOS EX 4300 Software Suite [13.2X51-D35.3]
JUNOS Web Management [13.2X51-D35.3]
JUNOS py-base-powerpc [13.2X51-D35.3]

 

Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 08:32 AM

Hi,

 

EX4300 just has two fan trays.

 

Just looking at the previous cases, could see issues with only "Fan 1 not spinning" and "Fan 2 not spinning" but never a log that says "Fan 0 not spinning". Looking at this, it might be that "Fan 2 not spinning" refers to issues with Fan 1 on the chassis.

 

Hence, if the frequency of such logs is very high, please reseat Fan 1 and see if the logs re-occur. If you still seem them, it is better you open a case with JTAC for further investigation.

 

Thanks,
Pradeep
Please Mark My Solution Accepted if it Helped, Kudos are Appreciated too!!!

Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

[ Edited ]
‎09-16-2019 09:22 AM

You won't be able to open a case with 13.2X51, that was EOL'ed over three years ago. In general, early versions of 13 have lots of issues. I would upgrade to to 14.1X53 or 17.3R3 (hitting 14.1X53 on the way) and check again, being sure to note your current config vs syntax changes under 17.

Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 10:16 AM

@smicker wrote:

You won't be able to open a case with 13.2X51, that was EOL'ed over three years ago. In general, early versions of 13 have lots of issues. I would upgrade to to 14.1X53 or 17.3R3 (hitting 14.1X53 on the way) and check again, being sure to note your current config vs syntax changes under 17.


Agree with @smicker.  EX4300 actually not even supported for 13.2.  Suggested releases to try would be either 14.1X53-D[latest] or 18.2R3-S1.  The later is listed under Junos SR pulldown under OS.

 

Suggest you post your results.

Highlighted
Ethernet Switching

Re: There is no fan 2 in Ex-4300 ?

‎09-16-2019 08:56 PM

 EX-4300 is having only two Fan modules, Please refer the following Juniper hardware documentation for more details 

 https://www.juniper.net/documentation/en_US/release-independent/junos/topics/reference/general/cooli...

 The Alarm reporting on Fan-2 may be an issue on code, but you can physically check the LED of the Fan module and identify the   failed one.

 

Thanks,

Ganesan

Feedback