SRX Services Gateway
Highlighted
SRX Services Gateway

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-25-2020 03:15 PM

Greetings,

 

When trying to move from the operational mode to the shell prompt using the "start shell user root" command, instead of getting the % prompt, I am getting # prompt on my SRX firewall:

 

{primary:node0}
admin@srx-fw> start shell user root
Password:
root@srx-fw:/var/home/su #

 

Has anybody encountered this issue? Is it possible to move from the # prompt to the % prompt?

 

 

Kudos are always appreciated. Please mark solution as accepted if it help solves your issue.
Thanks,
B
5 REPLIES 5
Highlighted
SRX Services Gateway

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-25-2020 08:59 PM
Hello Biraj,

Actually for shell mode in the latest Junos versions it has been changed from % to # just like Linux OS. It doesn't mean that you are in configuration mode when you give "start shell user root". You are still in the shell mode and the indication is root@host:~#


Thanks,
π00bm@$t€®.
Please, Mark My Solution Accepted if it Helped, Kudos are Appreciated too!!!
Highlighted
SRX Services Gateway

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-25-2020 10:34 PM

Hello Biraj,

 

This is the expected behavior.

 

Below is the o/p from one of our lab device:

labroot@XX> show version
Hostname: XX
Model: srx1500
Junos: 18.4R3-S2

 

labroot@XX> start shell user root
Password:
root@XX:/var/home/labroot #

 

You are under the shell mode when you are entering the /var/home/ directory.

# doesn't mean that you are under configuration mode. 

In all the latest versions, we get to see this change.

 

Wednesday, May 6, 2020

6:43 PM

I hope this helps. Please mark this post "Accept as solution" if this answers your query.

 

Kudos are always appreciated! Smiley Happy

 

Best Regards,

Lingabasappa H

Highlighted
SRX Services Gateway

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-26-2020 11:54 AM
Thank you very much for the confirmation folks, I was going a little crazy there.

Followup question, I was however unable to mount my usb drive when being at # prompt.

Inserted my USB drive
root@# ls /dev/da*
/dev/da0 /dev/da0s1
root@# mount_msdosfs /dev/da0s1 /mnt

The mount_msdosfs operation didn’t succeed. Have any of tried mounting a usb drive, when being at # level?
Kudos are always appreciated. Please mark solution as accepted if it help solves your issue.
Thanks,
B
Highlighted
SRX Services Gateway
Solution
Accepted by topic author biraj
‎08-29-2020 02:29 AM

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-26-2020 08:20 PM
Hi Biraj,

I have mounted the USB multiple times in latest Junos versions.

When you plugged the USB, did you get any information in the SRX like below?

root@% umass1: TOSHIBA TransMemory, rev 2.00/1.00, addr 3
da2 at umass-sim1 bus 1 target 0 lun 0
da2: <TOSHIBA TransMemory 5.00> Removable Direct Access SCSI-0 device
da2: 40.000MB/s transfers
da2: 983MB (2013184 512 byte sectors: 64H 32S/T 983C)

If not, I would suggest you to format the USB once again in FAT32 and try tge operation again.


Thanks,
π00bm@$t€®.
Please, Mark My Solution Accepted if it Helped, Kudos are Appreciated too!!!
Highlighted
SRX Services Gateway

RE: issues when trying to move to the shell prompt %

‎08-29-2020 02:30 AM
Thanks I will try reformatting and try again.
Kudos are always appreciated. Please mark solution as accepted if it help solves your issue.
Thanks,
B
Feedback